Rotary Haaksbergen

Openbaar

Rotaract

door

Je bent (bijna) student af, je wilt je bubbel doorbreken maar je voelt je nog te jong voor Rotary. Wat doe je dan? Denise Nijhuis en Lennart Leemhuis hebben daar een antwoord op gevonden. Ze zijn namelijk lid geworden van Rotaract, het jonge zusje van Rotary.

Vanavond waren ze te gast om te vertellen hoe dat in zijn werk gaat bij hun club Rotaract Deventer. Belangrijke componenten bij hen zijn; leuke dingen doen, maatschappelijk betrokken zijn en goed time-management bij volle agenda's. Zo halen ze tijdens het Dickensfestijn in Deventer door de handen uit de mouwen te steken substantieel geld op voor goede doelen.

De coronatijd heeft bij vele (sport en service)clubs er in gehakt wat betreft ledenaantallen. Zo ook bij Rotaract. Denise en Lennart zijn niet bij de pakken gaan neerzitten en hebben plannen voor het werven van nieuwe leden ontwikkeld. Met een charme-offensief scouten de leden kandidaat-leden die ze daarna snel (soms meteen) benaderen, met hen in gesprek gaan en vervolgens tippen als er leuke bijeenkomsten zijn. Die aanpak heeft tot nieuwe en serieuze leden geleid. En natuurlijk ontbreekt in die plannen niet een uitgebreid social media concept waarbij diverse kanalen worden bediend.

Ook Rotaract bestaat uit een groep mensen met een hele diverse achtergrond. Jaarlijks komen ze in Europees verband bij elkaar voor de Rotaract Europe Meeting (REM). En ook dan is de actiestand nooit ver weg. Tijdens die 2-daagse onlangs in Gent waren de leden in staat om ter plekke een hulpactie in Arabië op gang te brengen. Met 300 mensen in een Whatsapp-groep blijk je ongekend effectief te kunnen zijn andere kennissen en organisaties te motiveren concrete bijdragen te leveren bij een crisis.

hashtag#Rotaract hashtag#REM hashtag#Rotary‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍

 

Rotary acties

Bekende acties die regelmatig worden gehouden zijn:

  • Sterrenstralen: de grote kerstactie voor kinderen in de knel die jaarlijks enkele tienduizenden euro's opbrengt en rechtstreeks wordt besteed aan kinderen in het verzorgingsgebied die een kado hard nodig hebben.
  • Jeugdmiddag Meimarkt: als onderdeel van de jaarlijkse Meimarkt in Haaksbergen de belevingsmiddag met speel-, doe- en kennismogelijkheden voor kinderen tot 14 jaar. 
  • Santa Run: in december een fun run waarbij de deelnemers, verkleed als kerstman, een parcours (hard)lopen rondom de Markt in Haaksbergen voor het goede doel.

Geschiedenis Rotaryclub EHN

Rotaryclub Eibergen-Haaksbergen-Neede (EHN) maakt deel uit van de landelijke en internationale Rotary-beweging. Onze club is ruim 25 jaar geleden ontstaan uit Rotaryclub Neede. Dat betekent dat de plaatsen Eibergen, Neede en Haaksbergen 2 clubs hebben die hun leden uit die 3 plaatsen betrekken.

DNA van de club

De Rotaryclub EHN is een breed samengesteld gezelschap, zoals het hoort. Wij hebben jonge dertigers die lid zijn, maar ook kwieke zeventigers en tachtigers die volop meedoen. De vrouwelijke leden zijn nog wel in de minderheid maar het scheelt niet veel.

Wat is Rotary?

Rotary een samenstel van lokale clubs met leden die wekelijks samenkomen. Naast gezelligheid is zeker zo belangrijk als club maatschappelijk relevant te zijn. 
Door hun beroepsmatige achtergrond, en hun netwerk, kunnen leden van betekenis zijn voor het realiseren van steun voor goede doelen. 
Het logo van de Rotary is niet voor niets een tandwiel. Een tandwiel brengt beweging over of zorgt dat iets van snelheid of richting verandert. Dat is precies wat we willen bereiken.

Rotary concreet in cijfers (2017)

  • Bijna 2 miljoen euro (€ 1,923.000) is ingezameld voor lokale Nederlandse projecten
  • Ruim een half miljoen euro (€ 531.000) voor steun aan internationale projecten

Dit geld is bijeengebracht door de inzet van

  • 17.542 Rotarians
  • bij 1.503 evenementen en acties
  • door 451 clubs in Nederland

In de wereld behoort Rotary tot de top 5 beste NGO's (Niet-gouvernementele organisatie). Voor elke euro die wordt ingezameld komt meer dan 90% terecht bij het goede doel.

Bijeenkomsten donderdagavond

We hebben een vaste plaats waar we wekelijks bijeenkomen. Binnen Rotary zijn er ontbijtclubs, middagclubs en avondclubs. Onze club is een avondclub die op donderdagavond van 18:00 - 20:00 uur bij elkaar is. Sinds een aantal jaren vergaderen en eten we in de Blanckenborgh.