Rotary Haaksbergen

Openbaar

Kunstenaar Joey Holthaus ontwerpt SterrenStralen-kaart van 2023

door

HAAKSBERGEN – SterrenStralen verkoopt al ruim tien jaar rond de feestdagen kerstkaarten voor het goed doel. Elk jaar ontwerpt een nieuwe kunstenaar uit de regio de kaarten. Dit jaar is dat de in Groenlo geboren maar in Eibergen opgegroeide kunstenaar Joey Holthaus.

Holthaus heeft voor het eerst in de historie van SterrenStralen een set van vier kerstkaarten ontworpen. Holthaus heeft in binnen- en buitenland zijn artistieke capaciteiten gebruikt voor tal van projecten. Onlangs kwam zijn naam in het nieuws bij de presentatie van het succesvolle nieuwe boek van Daphne Dekkers ‘Vrienden maken’, waarvoor Joey Holthaus de illustraties heeft gemaakt. Holthaus: “Ik heb van Daphne Dekkers de volledige vrijheid gekregen bij het ontwerp van de illustraties. Die inspiratie heb ik ook gebruikt voor het ontwerp van de kaarten voor Sterren Stralen.”

Joey Holthaus heeft het ontwerp van de kaarten voor SterrenStralen ‘om niet’ gedaan. Holthaus: “Ik doe vast twee projecten per jaar voor de liefdadigheid. Ik heb affiniteit met deze actie. Ik kom zelf uit een gezin dat het ook niet al te breed had. Ik weet dat kinderen het fijn vinden als er ‘iets’ is met kerst. SterrenStralen zorgt daarvoor. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd. Het is nu aan de Rotary leden uit Neede, Eibergen en Haaksbergen om de kaarten te verkopen.

SterrenStralen is natuurlijk bekend van de kerstboom die jaarlijks in november wordt opgetuigd bij het voormalige danspaleis op de kruising Neede-Eibergen-Haaksbergen. Meer dan 85% van de kaartopbrengst gaat naar kinderen in de knel. Voorgaande jaren werden zo bijna vierhonderd kinderen uit een kleine tweehonderd gezinnen blij gemaakt met een pakket rond de feestdagen.

Rotary acties

Bekende acties die regelmatig worden gehouden zijn:

  • Sterrenstralen: de grote kerstactie voor kinderen in de knel die jaarlijks enkele tienduizenden euro's opbrengt en rechtstreeks wordt besteed aan kinderen in het verzorgingsgebied die een kado hard nodig hebben.
  • Jeugdmiddag Meimarkt: als onderdeel van de jaarlijkse Meimarkt in Haaksbergen de belevingsmiddag met speel-, doe- en kennismogelijkheden voor kinderen tot 14 jaar. 
  • Santa Run: in december een fun run waarbij de deelnemers, verkleed als kerstman, een parcours (hard)lopen rondom de Markt in Haaksbergen voor het goede doel.

Geschiedenis Rotaryclub EHN

Rotaryclub Eibergen-Haaksbergen-Neede (EHN) maakt deel uit van de landelijke en internationale Rotary-beweging. Onze club is ruim 25 jaar geleden ontstaan uit Rotaryclub Neede. Dat betekent dat de plaatsen Eibergen, Neede en Haaksbergen 2 clubs hebben die hun leden uit die 3 plaatsen betrekken.

DNA van de club

De Rotaryclub EHN is een breed samengesteld gezelschap, zoals het hoort. Wij hebben jonge dertigers die lid zijn, maar ook kwieke zeventigers en tachtigers die volop meedoen. De vrouwelijke leden zijn nog wel in de minderheid maar het scheelt niet veel.

Wat is Rotary?

Rotary een samenstel van lokale clubs met leden die wekelijks samenkomen. Naast gezelligheid is zeker zo belangrijk als club maatschappelijk relevant te zijn. 
Door hun beroepsmatige achtergrond, en hun netwerk, kunnen leden van betekenis zijn voor het realiseren van steun voor goede doelen. 
Het logo van de Rotary is niet voor niets een tandwiel. Een tandwiel brengt beweging over of zorgt dat iets van snelheid of richting verandert. Dat is precies wat we willen bereiken.

Rotary concreet in cijfers (2017)

  • Bijna 2 miljoen euro (€ 1,923.000) is ingezameld voor lokale Nederlandse projecten
  • Ruim een half miljoen euro (€ 531.000) voor steun aan internationale projecten

Dit geld is bijeengebracht door de inzet van

  • 17.542 Rotarians
  • bij 1.503 evenementen en acties
  • door 451 clubs in Nederland

In de wereld behoort Rotary tot de top 5 beste NGO's (Niet-gouvernementele organisatie). Voor elke euro die wordt ingezameld komt meer dan 90% terecht bij het goede doel.

Bijeenkomsten donderdagavond

We hebben een vaste plaats waar we wekelijks bijeenkomen. Binnen Rotary zijn er ontbijtclubs, middagclubs en avondclubs. Onze club is een avondclub die op donderdagavond van 18:00 - 20:00 uur bij elkaar is. Sinds een aantal jaren vergaderen en eten we in de Blanckenborgh.