Rotary Haaksbergen

Openbaar

Met de neus op kraakbeencellen in het UTLab

door

Afgelopen week te gast -met labjas en veiligheidsbril- bij de vakgroep Developmental BioEngineering onder leiding van clublid Marcel Karperien. Een man met een missie: een oplossing proberen te vinden tegen Artrose. Deze aandoening waarbij kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat of zelfs helemaal ontbreekt, komt er veel voor. Niet alleen bij ouderen. Ook bij jongeren maar dan veelal als gevolg van een trauma.

Promovendi als Lisanne Morshuis en Maik Schot lieten ons zien waar zij als gedreven onderzoekers mee bezig zijn. De mensen van de vakgroep BioEngineering werken nu aan verbeteringen van een injecteerbare hydrogel die in staat is kraakbeen te herstellen. Maar wat in het lab werkt, hoeft nog niet in de praktijk te werken bij echte mensen met artrose. Inmiddels is het onderzoek -na een tussenstap met proeven bij paarden- aanbeland bij zogenaamde clinical trials ten behoeve van mensen. Nu worden belangrijke vragen getoetst als is de toepassing veilig, werkt het voor een grote groep mensen, werkt het beter dan de alternatieven en tenslotte kan de productie van hydrogel schalen?

Ondertussen is de focus verbreed van een puur wetenschappelijk onderzoek naar ook de wijze waarop deze hydrogel in een bedrijfsmatig proces geproduceerd kan worden. Daarvoor is een spinoff met de naam hy2care (hy2care.com) opgericht.

Rotary acties

Bekende acties die regelmatig worden gehouden zijn:

  • Sterrenstralen: de grote kerstactie voor kinderen in de knel die jaarlijks enkele tienduizenden euro's opbrengt en rechtstreeks wordt besteed aan kinderen in het verzorgingsgebied die een kado hard nodig hebben.
  • Jeugdmiddag Meimarkt: als onderdeel van de jaarlijkse Meimarkt in Haaksbergen de belevingsmiddag met speel-, doe- en kennismogelijkheden voor kinderen tot 14 jaar. 
  • Santa Run: in december een fun run waarbij de deelnemers, verkleed als kerstman, een parcours (hard)lopen rondom de Markt in Haaksbergen voor het goede doel.

Geschiedenis Rotaryclub EHN

Rotaryclub Eibergen-Haaksbergen-Neede (EHN) maakt deel uit van de landelijke en internationale Rotary-beweging. Onze club is ruim 25 jaar geleden ontstaan uit Rotaryclub Neede. Dat betekent dat de plaatsen Eibergen, Neede en Haaksbergen 2 clubs hebben die hun leden uit die 3 plaatsen betrekken.

DNA van de club

De Rotaryclub EHN is een breed samengesteld gezelschap, zoals het hoort. Wij hebben jonge dertigers die lid zijn, maar ook kwieke zeventigers en tachtigers die volop meedoen. De vrouwelijke leden zijn nog wel in de minderheid maar het scheelt niet veel.

Wat is Rotary?

Rotary een samenstel van lokale clubs met leden die wekelijks samenkomen. Naast gezelligheid is zeker zo belangrijk als club maatschappelijk relevant te zijn. 
Door hun beroepsmatige achtergrond, en hun netwerk, kunnen leden van betekenis zijn voor het realiseren van steun voor goede doelen. 
Het logo van de Rotary is niet voor niets een tandwiel. Een tandwiel brengt beweging over of zorgt dat iets van snelheid of richting verandert. Dat is precies wat we willen bereiken.

Rotary concreet in cijfers (2017)

  • Bijna 2 miljoen euro (€ 1,923.000) is ingezameld voor lokale Nederlandse projecten
  • Ruim een half miljoen euro (€ 531.000) voor steun aan internationale projecten

Dit geld is bijeengebracht door de inzet van

  • 17.542 Rotarians
  • bij 1.503 evenementen en acties
  • door 451 clubs in Nederland

In de wereld behoort Rotary tot de top 5 beste NGO's (Niet-gouvernementele organisatie). Voor elke euro die wordt ingezameld komt meer dan 90% terecht bij het goede doel.

Bijeenkomsten donderdagavond

We hebben een vaste plaats waar we wekelijks bijeenkomen. Binnen Rotary zijn er ontbijtclubs, middagclubs en avondclubs. Onze club is een avondclub die op donderdagavond van 18:00 - 20:00 uur bij elkaar is. Sinds een aantal jaren vergaderen en eten we in de Blanckenborgh.