Rotary Haaksbergen

Openbaar

Leen Paape: een 'linkse professor' van Nyenrode over ondernemen in onzekere tijden

door

Op bezoek in Haaksbergen Leen Paape, hoogleraar Corporate Governance bij het Nyenrode Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship. Paape is, na een carrière in de krijgsmacht en het bedrijfsleven, de universitaire wereld ingestapt. En dat is te merken. Moeiteloos worden wetenschappelijke inzichten aangevuld met waarnemingen en anekdotes uit de praktijk. Prikkelende stellingen worden voorgelegd waardoor er een interactieve setting ontstaat met discussies, weerleggingen en nuanceringen. Paape: 'de salarissen moeten in Nederland generiek omhoog om daarmee werkelijke innovaties te bewerkstelligen'. Of deze: 'Belasten van arbeid in Box 1 zou vervangen moeten worden door het belasten van het verbruik van grondstoffen'. Eendachtig de woorden van Max Planck: "When you change the way you look at things, the things you look at change" leren we dat het Gini-coëfficiënt voor inkomensongelijkheid in Nederland geen buitensporige ongelijkheid laat zien. Kijk je nu naar vermogensongelijkheid laat dat juist een tegenovergesteld beeld zien. Een leerzame avond met stof tot nadenken.

Rotary acties

Bekende acties die regelmatig worden gehouden zijn:

  • Sterrenstralen: de grote kerstactie voor kinderen in de knel die jaarlijks enkele tienduizenden euro's opbrengt en rechtstreeks wordt besteed aan kinderen in het verzorgingsgebied die een kado hard nodig hebben.
  • Jeugdmiddag Meimarkt: als onderdeel van de jaarlijkse Meimarkt in Haaksbergen de belevingsmiddag met speel-, doe- en kennismogelijkheden voor kinderen tot 14 jaar. 
  • Santa Run: in december een fun run waarbij de deelnemers, verkleed als kerstman, een parcours (hard)lopen rondom de Markt in Haaksbergen voor het goede doel.

Geschiedenis Rotaryclub EHN

Rotaryclub Eibergen-Haaksbergen-Neede (EHN) maakt deel uit van de landelijke en internationale Rotary-beweging. Onze club is ruim 25 jaar geleden ontstaan uit Rotaryclub Neede. Dat betekent dat de plaatsen Eibergen, Neede en Haaksbergen 2 clubs hebben die hun leden uit die 3 plaatsen betrekken.

DNA van de club

De Rotaryclub EHN is een breed samengesteld gezelschap, zoals het hoort. Wij hebben jonge dertigers die lid zijn, maar ook kwieke zeventigers en tachtigers die volop meedoen. De vrouwelijke leden zijn nog wel in de minderheid maar het scheelt niet veel.

Wat is Rotary?

Rotary een samenstel van lokale clubs met leden die wekelijks samenkomen. Naast gezelligheid is zeker zo belangrijk als club maatschappelijk relevant te zijn. 
Door hun beroepsmatige achtergrond, en hun netwerk, kunnen leden van betekenis zijn voor het realiseren van steun voor goede doelen. 
Het logo van de Rotary is niet voor niets een tandwiel. Een tandwiel brengt beweging over of zorgt dat iets van snelheid of richting verandert. Dat is precies wat we willen bereiken.

Rotary concreet in cijfers (2017)

  • Bijna 2 miljoen euro (€ 1,923.000) is ingezameld voor lokale Nederlandse projecten
  • Ruim een half miljoen euro (€ 531.000) voor steun aan internationale projecten

Dit geld is bijeengebracht door de inzet van

  • 17.542 Rotarians
  • bij 1.503 evenementen en acties
  • door 451 clubs in Nederland

In de wereld behoort Rotary tot de top 5 beste NGO's (Niet-gouvernementele organisatie). Voor elke euro die wordt ingezameld komt meer dan 90% terecht bij het goede doel.

Bijeenkomsten donderdagavond

We hebben een vaste plaats waar we wekelijks bijeenkomen. Binnen Rotary zijn er ontbijtclubs, middagclubs en avondclubs. Onze club is een avondclub die op donderdagavond van 18:00 - 20:00 uur bij elkaar is. Sinds een aantal jaren vergaderen en eten we in de Blanckenborgh.